Welkom in MixMax Brasil

MixMax Brasil: doe-tentoonstelling van Tropenmuseum Junior

Waar loop je op slippers? Waar zijn voetballers de beste dansers? Waar is alles en iedereen een mix uit verschillende werelddelen? Claro, in Brazilië natuurlijk!

Kom op ontdekkingstocht in MixMax Brasil

In de doe-tentoonstelling MixMax Brasil voel je de Braziliaanse mix tot in je tenen. Je loopt over wiebelende planken tussen de luchtwortels van de mangrove. Voor je het weet sta je op een plein met veel deuren en ramen. Je komt op onverwachte plekken zoals een boteco, muziek- en dansstudio en een flessengrot. We nodigen je uit om mee te komen doen. Dus: schoenen uit, slippers aan en mixen maar!

Filmpje en quiz

Filmpje en quiz

Test of je klaar bent voor een bezoek aan MixMax Brasil in Tropenmuseum Junior.

Bekijk het filmpje en doe de quiz

Wat is er te doen in MixMax Brasil

Aan de slag in MixMax Brasil

MixMax Brasil is een doe-tentoonstelling. Je stapt een Braziliaanse wereld binnen en gaat op ontdekkingstocht. Je ontmoet Brazilianen, muziek, dans, straatkunst, spullen en verhalen uit Pernambuco, een staat in het Noordoosten van Brazilië.

Programma's voor iedereen

In MixMax Brasil kun je verschillende programma's volgen. Er zijn programma's gericht op kinderen, families en scholen. Je wordt persoonlijk begeleid door onze Braziliaanse medewerkers. Zij gaan met jullie aan de slag in de muziek- en dansstudio of Mixfabriek. De programma's starten op vaste tijden. Wil je zeker weten dat je mee kunt doen? Reserveer een plekje:

Tel: +31 (0)20 568 8300

Wat ga je doen

Hieronder staan een aantal activiteiten uitgelicht. Tijdens een prgramma ga je dansen of muziek maken of upcyclen. Iedereen mixt. Aan het eind van het programma komt alles en iedereen bij elkaar in een MixMax-eindpresentatie.

Wat is er te doen in MixMax Brasil

Wat is er te zien in MixMax Brasil

Kijk je ogen uit in MixMax Brasil

Kijk je ogen uit in MixMax Brasil. Ga door de deur van Tropenmuseum Junior en je stapt een Braziliaanse kunstenaarswijk in. Je komt in een slippershop, loopt tussen de luchtwortels van de mangrove naar een verschijning van Iemanjá, de moeder van de zee. Je komt op de praca, een plein vol ramen en deuren.

Nix is wat het lijkt, mix is wat het is

Als je rondloopt in de Braziliaanse kunstenaarswijk, ontdek je dat niets is wat het lijkt. De luchtwortels van de mangrove zijn gemaakt van textielresten uit Braziliaanse textielfabrieken. Het water is gemaakt met cd'tjes. Een bank is gemaakt van plastic flessen en een regenbui wordt een muziekstuk.

Hoe MixMax ben jij?

Als vanzelf ga je met Braziliaanse ogen kijken naar de mogelijkheden die er zijn om van alledaagse voorwerpen, materialen, klanken en bewegingen iets nieuws en onverwachts te maken. Hoe MixMax ben jij?

Impressie van MixMax Brasil

Werk van kunstenaars uit Pernambuco

Wat is er te horen in MixMax Brasil

Persoonlijke verhalen

Braziliaanse medewerkers vertellen verhalen tijdens je ontdekkingstocht door MixMax Brasil. Verhalen over het leven van de mensen achter alle spullen die je ziet. Verhalen van mensen uit Pernambuco, een staat in het Noordoosten van Brazilië. Zo leer je bijvoorbeeld Fabio kennen.

Persoonlijke verhaal van Fabio

Fabio Soares de Silva woont in Recife en is upcycle-kunstenaar. Als Fabio plastic flessen ziet, weet hij hoe hij er dieren van kan maken.

Fabio's jeugd
Als klein kind tekent Fabio graag. Zijn vader heeft een ijzerwerkplaats en vanaf zijn achttiende maakt Fabio zijn eigen ijzerontwerpen. Fabio moet zijn school vaak onderbreken om te werken als lasser. Zijn familie is arm.

Kunst van plastic
Eerst maakt Fabio zijn kunst van ijzer. Later van plastic. Dat is goedkoop en licht en het is materiaal van de stad. Je vindt veel plastic afval in de steden. Vooral in de rijke wijken. Arme mensen hergebruiken hun afval eerder. Ze gooien niets zomaar weg.

Fabio's dieren tentoongesteld
Fabio zou graag leven van zijn kunst, maar dat kan niet. Er is maar één keer per jaar een tentoonstelling in Recife waar zijn werk kan worden getoond. In de tentoonstelling MixMax Brasil is veel van zijn werk te zien. Een mooi internationaal project voor hem en voor ons.

Flessenkunst Fabio

Muziek uit Pernambuco

Muziek uit Pernambuco

Hiernaast een collectie Braziliaanse muziek